Liceul Mihai Viteazul Bucuresti

De la Neciclopedie
Sari la navigare Sari la căutare

Liceul Mihai Viteazul Bucuresti supranumit si Colegiul National Mihai Viteazul este renumit pentru calitatea orelor de curs si a profesorilor.

Niciun liceu nu are o baza materiala mai buna ca acesta, fiind dotat cu cate o tabla smart aproape in toate clasele si avand laboratlare de fizica, chimie si informatica gata pregatite pentru a face experimente sau programare, in cazul informaticii.

Siguranta elevilor nu este pusa in pericol, liceul avand camere video in toate clasele si pe toate holurile.


O zi la Colegiul National Mihai Viteazul in mileniul IV[modificare]

15 septembrie 3333, ora 7:00 [modificare]

Este prima mea zi in clasa a 9-a la Colegiul National Mihai Viteazul, zi pe care o astept cu mult entuziasm de 3 luni. Dupa pregatirile obisnuite, pornesc grabita la drum, nu inainte, insa, de a ma asigura ca mi-am fixat in spate tubul de oxigen (fara de care, in mijlocul Bucurestiului, respiratia ar fi imposibila).

Aceeasi zi, ora 9:00[modificare]

Dupa numai doua ore petrecute in trafic, am ajuns in sfarsit la scoala. Parchez motocicleta in parcarea subterana a liceului, iar apoi ma indrept catre holul principal. Primul lucru care imi atrage atentia este statuia lui Mihai Viteazul, care troneaza in capatul coridorului. Alaturi, mai multe portrete atarnate in perete. Pe unul dintre ele se poate citi: “Daniel Petriceanu (1970 – 2100), profesor de matematica in Colegiul National Mihai Viteazul si una dintre cele mai reprezentative figuri printre matematicienii mileniului III.” Putin mai tarziu observ ca din loc in loc se afla aparate purificatoare pntru aer, asa ca imi scot tubul de oxigen. Dupa o ultima privire de ansamblu asupra incaperii, observ ca peste tot sunt amplasate tabele de afisaj electronic pe care sunt expuse programele tuturor profesorilor si ale tuturor claselor, precum si indicatii privind salile in care se vor tine cursurile. Apoi, ma indrept catre grupul de elevi din clasa a 9-a si fac cunostinta cu noii mei colegi.

Ora 10:00[modificare]

Doamna diriginta ne conduce in clasa noastra, aflata la ultimul etaj. Drumul dureaza un sfert de ora si pare un adevarat labirint, alcatuit din multe scari rulante, lifturi si chiar minitelecabine. Ajunsi la destinatie, in sala de curs, constatam cu surprindere ca lipseste…. tavanul? “Este o masura ingenioasa si inovatoare pentru o mai buna iluminare a incaperii si economisirea curentului electric”, ne explica doamna diriginta. In momentul imediat urmator incepe o furtuna torentiala, insa o trapa metalica acopera imediat incaperea, cu o viteza uimitoare, inainte ca prima picatura de apa sa ajunga pe podea. “Tavanul este dotat cu senzori termici si barometre speciale, astfel incat se va inchide automat in conditii meteorologice nefavorabile.”, continua doamna diriginta. Dupa ce ne ocupam locurile, ne sunt inmanate materiale didactice: nici carti, nici caiete, ci un laptop de inalta performanta, care poate fi pliat si purtat in buzunar, precum si multe carduri de memorie, pe care sunt stocate cursurile pentru fiecare materie.

Apoi ne sunt prezentate activitatile extrascolare desfasurate in cadrul liceului:

Activitate Amplasarea sediului
Clubul de astronomie Observatorul astronomic de la mansarda
Clubul de paleobiogeografie Etajul 38, sala 1278
Clubul de astronautica si robotica Etajul 20, sala 293
Clubul de arheometrie Etajul 32,sala 945

Ora 11:00[modificare]

Suntem condusi catre dulapurile personale, aflate pe coridor, care functioneaza pe baza de amprenta. Urmeaza primul curs, cel de cibernetica. Dupa o ora lunga de initiere in aceasta stiinta complicata, auzim soneria si rasuflam usurati.

Ora 12:00[modificare]

Este ora pranzului si ne indreptam spre cantina aflata la parter. Ne sunt oferite farfurii pline cu tablete de calciu efervescent, pastile ce contin doza zilnica din nutrimentele zilnice necesare, siropuri cu vitamine si un pahar de lapte praf. Fara prea mult entuziasm, ne luam portia de chimicale, si ne intrebam cum ar fi daca conditiile de mediu ar permite din nou cultivarea fructelor si a legumelor, pe care nu le-am gustat niciodata. Scap pe jos o pastila. Imediat, ca din senin, apare un robot de serviciu, avand aspectul unui om metalic pe senile, care inghite cu un aspirator pastila si se departeaza repede, indreptandu-se catre o alta zona care trebuie curatata.

Ora 13:00[modificare]

Urmeaza ora de sport, motiv pentru care ne indreptam catre subsol, unde se afla salile de sport, destinate diferitelor activitati. Liceul beneficiaza de patinoar, bazin de inot, teren de fotbal, teren de volei si teren de baschet, toate fiind dotate cu tabele de marcaj ce functioneaza pe baza de senzori.

Ora 14:00[modificare]

Urmeaza doua ore de istorie. Noul nostru profesor ne conduce in curtea din spate a liceului, unde dessoperim o mica pista de decolare, pe care ne asteapta un mic avion si un pilot care ne indeamna sa urcam. Peste cateva minute ne aflam la Roma, in fata Colosseumului. “<Arhitectura in Roma antica> este primul capitol pe care il vom studia. Fiecare lectie se va tine in locul despre care vom vorbi la momentul respectiv, lucru posibil cu ajutorul avionului supersonic cu care am ajuns aici.”, ne spune profesorul de istorie. Dupa o plimbare placuta prin Roma, alternata cu lectia de istorie, ne intoarcem la scoala, exact inainte de sunetul clopotelului.

Ora 16:00[modificare]

Ora de limba romana are loc in sala de cinema a liceului, unde vom viziona filmul “Morometii”. Sala este dotata cu aparatura audio-video de inalta performanta. De asemenea, beneficiem de ochelari 3D.

Ora 17:00[modificare]

La ultima ora, cea de chimie, invatam despre reactii chmice reversibile, pe care le vom putea observa indeaproape cu ajutorul microscoapelor electronice.

Ora 18:00[modificare]

La sfarsitul orelor, domnul director ne invita la biblioteca, pentru a ne prezenta modul de functionare a acesteia. Nu exista bibliotecar, toata activitatea fiind desfasurata de computere. In acestea sunt stocate toate informatiile despre carti si locul exact unde se afla fiecare carte. Cartile nu pot fi luate decat prin actionarea unor carduri speciale, care vor inscrie datele personale ale elevilor in computer. De asemenea, elevii liceului pot actiona biblioteca on-line.

Ora 19:00[modificare]

Ne intoarcem acasa, cu elicopterul scolar, pus la dispozitie de liceu, care ne lasa pe fiecare la balconul apartamentului.

Dupa atatea experiente acumulate intr-o singura zi, nu pot decat sa sper ca toate zilele de scoala vor fi la fel de placute si constructive.