Copyright-ul Bibliei

De la Neciclopedie
Jump to navigation Jump to search

În funcţie de ţară, drepturile de autor (copyright, în engleză) durează între 70 şi 100 de ani după moartea autorului.

Biblia, mai precis „Vechiul Testament”, se zice că ar fi cuvântul lui Dumnezeu. Deci, El deține drepturile de autor. Şi cum nu există informaţii că Dumnezeu ar fi murit (cu excepţia afirmaţiei lui Friedrich Nietzsche că "Dumnezeu a murit", contestată de mulţi), teoretic, Lui ar trebui să i se plătească pentru a fi de acord cu tipărirea de noi ediţii ale Bibliei. Nu se cunoaşte nici un act prin care El să fi renunţat oficial la aceste drepturi.

Şi chiar dacă ar fi murit, drepturile de autor îi revin fiului său, adică lui Isus. Dacă luăm în seamă dogma Sfintei Treimi (exprimată în forma: „Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, întreit în Persoane, dar Unic în ființă, este Dumnezeu Atotputernic, Preexistent firii și complet Independent în raport cu orice”), Isus este de fapt un pseudonim literar al lui Dumnezeu Atotputernic, pseudonim sub care a inspirat scribilor săi o altă carte, best-seller-ul cu titlul „Noul Testament”.

Problema lui Isus e că, la un moment dat, a murit, ceea ce i-a pasat drepturile de autor urmaşului său legal. Cine e acesta? Chiar de nu vom şti niciodată cine e acesta, cert e că au trecut mai mult de 70-100 de ani de atunci şi drepturile de autor pentru Noul Testament au intrat în termenul de prescripţie.

Pe de altă parte, Isus a înviat după 40 de zile, fapt ce nu incumbă reluarea patrimonială a drepturilor de autor pentru scrierile sale antume, care au trecut legal la erezii săi. (Nu, termenul nu are nimic de-a face cu „erezie” care are şi el ca plural „erezii”, ci cu „erede”, din latină heres, -dis, adică „moștenitor”.) Scrieri postume (în cazul nostru, scrise după prima moarte) nu se cunosc încă.

Dar fiind în continuare fiul lui Dumnezeu-Tatăl, Isus păstrează dreptul ereditar la copyright-ul Vechiului Testament, pentru cazul în care Dumnezeu-Tatăl ar sucomba.

Prin urmare, dacă Isus s-ar întoarce pe Pământ ca multaşteptatul Mesia, nu ar mai beneficia de drepturi de autor pentru Noul Testament (căci de la moartea sa au trecut peste 70-100 de ani) şi nici pentru Vechiul Testament, deoarece Dumnezeu-Tatăl nu a murit încă.

Poate, cel mult, un avocat priceput ar putea argumenta că fiind, împreună cu Tatăl şi Sfântul Duh, parte din Dumnezeu Atotputernic, ar putea pretinde o treime din veniturile aduse de publicarea Vechiului Testament. Noul Testament e de peste 1900 de ani în domeniul public. Din propriile sale spuse scrise nu mai poate încasa nimic. Amin!