Înjurături de post

De la Neciclopedie
Jump to navigation Jump to search
Patriarhul Daniel înjurând "de post" un grup de credincioşi care îl ascultă smeriţi
Patriarhul Daniel, la masa de montaj, pregătind un dublu CD cu înjurături "de post"

Părintele Călin, care a participat la Palatul Patriarhiei la sindrofia care a început după vecernie şi a fost întreruptă brutal de utrenie, a povestit că, închinând un pahar cu "Sângele lui Hristos", Patriarhul Daniel le-a oferit un sfat preţios tuturor credincioşilor care vor să-şi înjure aproapele pe perioada Postului Crăciunului.

Liderul BOR le-a cerut creştinilor să renunţe total la înjurăturile cu carne, spunând că doar printr-o astfel de atitudine vor ieşi din acest post mult mai purificaţi decât au intrat.

El a declarat, cu adâncă smerenie, că atunci "Când înjură, credinciosul trebuie să renunţe la expresiile cu carne. Le ştim cu toţii, nu mai insist asupra lor. În locul lor se vor folosi înjurăturile vegetariene, sau «înjurături de post», cum le numesc Sfinţii Părinţi".

De exemplu, dacă vrei doar să jigneşti pe cineva, poţi să-i spui, simplu, «Eşti varză!». Iar dacă simţi că ai şi o nevoie arzătoare să-l înjuri, poţi să-i spui, cu glas pios, «Sugi morcovelul!».

„Se poate înjura foarte bine şi fără carne”, a concluzionat, sughiţând, Patriarhul Daniel.

În discuţiile ulterioare purtate cu presa, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a folosit, (off the record) şi alte înjurături şi jigniri pe care credincioşii le pot folosi fără să se abată de la cuvântul Patriarhului, precum "Ceapa mă-sii", “Morcovarule!", “Da-ţi-aş mure!", “Bananierule!”, “Căpşunarule!" sau “Poate-ţi dau o castană“.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au dat ca sigură apariţia la timpul potrivit a unui dublu CD stereo, în sistem Dolby Digital, în care Patriarhul Daniel interpretează, ca solist, o culegere ecumenică de înjurături de post. Va fi acompaniat de Corul Patriarhiei care va relua, în recitativ, pe trei voci, fiecare înjurătură. Înregistrările se realizează în studiourile postului de Radio „Trinitas”, decalat, câte o secvenţă după fiecare sindrofie, când Patriarhul simte cel mai bine "inspiraţia" Divină. Se presupune că lansarea se va face prin transmiterea prealabilă, pe post, a unor extrase concludente în zilele Postului Mare. Preoţii din eparhiile rurale au primit SMS-uri prin care li se recomandă să aghesmuiască, contra cost, fiecare exemplar vândut, iar daniile credincioşilor să fie virate ca drepturi de autor Patriarhiei. A fost indicat contul personal din Elveţia al Patriarhului.

La sugestia protopopiatului, a fost contactată secţiunea de botanică a Academiei Române, pentru ca printre plantele invocate să nu scape, cumva, vreo plantă carnivoră care ar face ca un bun creştin care vrea să înjure de post să înjure de fapt, fără vrerea sa, de dulce. De asemenea, au fost eliminate acele plante cu conotaţii animaliere, ca de exemplu „gura leului”, „băşina porcului”, „coada şoricelului”, „creasta cocoşului”, „ochiul boului” , „coada calului” sau cu conotaţii antropice, ca „pizda ţigăncii”, „sângele voinicului” precum şi multe alte astfel de plante care ar putea spurca curăţenia postului, dacă ar fi invocate în înjurături.

Medicul personal al Patriarhului a declarat că etnobotanicele pot fi folosite numai cu măsură în înjurături, deoarece dau dependenţă, ceea ce ar avea ca efect ca unii credincioşi să înjure de post şi după ce trece postul, fapt ce i-ar face de râs în comunitatea spirituală a bodegilor săteşti.

Se preconizează şi compilarea unui scurt florilegiu de înjurături pentru dezlegarea la peşte, între care la loc de cinste este "Mânca-mi-ai bibanu'", ce va servi ca Motto al ediţiei princeps, urmat de "Peştele mă-tii!".

Un sobor de ţârcovnici pravoslavnici ostenesc cu osârdie la lucrarea unei întocmiri în limba slavonă bisericească (църковнославянски език), pentru fraţii întru credinţă şi înjurături din Răsărit, inclusiv pentru cei de Rit Vechi

Scandal[modificare]

Înainte de Paşte, IPS Daniel a ajuns în centrul unui scandal cu tentă rasistă. Aflat la cumpărături într-un magazin de pompe funebre din sectorul 6, acesta a răspuns ad-hoc la câteva întrebări adresate de un reporter al Trinitas-TV. Una din dezvăluirile patriarhului a atras atenţia în mod deosebit, şi anume aceea în care acesta a declarat:

- Înainte de Paştele ăsta nu voi ţine post negru. Din punct de vedere al sănătăţii pot spune ca sunt chiar împotriva lui. Nu am motive să ţin un post negru. Să ţină cei care au păcate mari”.

Acuzaţia de rasism a fost întărită de alte două răspunsuri, ambele categoric negative, la următoarele întrebări:

- „Vă place pâinea neagră?” şi
- „Aţi mâncat vreodată muşchi ţigănesc?[1]

Ambasada SUA a dat urgent o declarație prin care arăta că dacă ar fi dat dovadă de o minimă „corectitudine politică”, patriarhul ar fi trebuit să declare: Nu ţin post African-American!, pentru că altfel se simte lezată o bună parte din populaţia SUA.

Note[modificare]