Stefan cel Mare

De la Neciclopedie
Salt la: navigare, căutare

Stefan cel mare a fost domnul Moldovei in perioada 1457-1504. El a fost canonizat si este considerat Stefan cel Mare si Sfant in prezent.

Cat despre luptele sale (hai sa recunoastem ca asta va interesaza), el a luptat si cu: turcii, ungurii, valahi rebeli, moldoveni rebeli, polonezi, cu cei prosti, cu tradatorii, cu regi/sultani avizi de putere, cu tine, cu mine(n-a fost prea placut), cu TOTI CEILALTI, cu oricine altcineva mai deranja Moldova in acea pedioada, si in final si cu mai multe boli [1].

El a castigat toate aceste batalii, mai putin cu turcii. Acolo situatia e complicata, ei fiind in acea perioada unul dintre inamicii cei mai de temut ai Moldovei. Lupta sa contra Imperiului Otoman a fost exemplificata cel mai bine de catre un document redactat de un contemporan, un sultan turc (din pacate, numele lui a fost pierdut):

"Acu sa vorbem de Stefan al Moldovei, voevodul ei. Strasnic dusman el a fost, dar infrant este acu. Predecesorii mei cu el s-au luptat, castigand in multe lupte [2] , dar din pacate am si pierdut cate va batalii cu el [3]. Totusi noi puternic l-am lovit, omorand multi valahi[4], dar am si pierdut noi multi osteni curajosi [5]. Intr-un sfarsit, in anul 909, Stefan in sfarsit a murit rapus de Imperiul Otoman! Ultimii ani de viata ai voevodului au fost pasnici, infiintand 14613 de fabrici de tuica, fiind foarte apreciat de romani. Din pacate, turcii (nenorocitii) au distrus toate fabricile si au furat tot ce era de baut.

Note[modificare]

  1. daca mai descoperiti cu cine a mai luptat, scrieti aici
  2. doua dupa istorici
  3. 36 din cele 45 de batalii au fost castigate de Stefan
  4. aproximativ 50000 de moldoveni in toate luptele
  5. aproximativ 150000 de turci in toate luptele