Cum să devii provincial

De la Neciclopedie
Salt la: navigare, căutare

În primul rând, trebuie spus că în limba română, "provincial" înseamnă "cetăţean al României care nu locuieşte în Bucureşti". Prin urmare, acesta este un ghid al demenţilor din Bucureşti care vor să se mute în altă parte, sau un ghid de comportament al nefericiţilor care s-au născut acolo.

Prima regulă[modificare]

Prima regulă este următoarea: oraşul/satul/cătunul meu este cel mai grozav loc din lume. Din această regulă derivă toate celelalte, cât şi comportamentul general. Dacă întâlniţi o regulă care într-o anumită situaţie ajunge să contravină Primei Reguli, atunci Prima Regulă are prioritate.

A doua regulă[modificare]

Cele mai infecte locuri din România sunt cele pe ai căror locuitori îi invidiaţi cel mai tare.

Primul corolar al celei de-a doua reguli[modificare]

Ordonând locaţiile din România după criteriile celei de-a doua reguli rezultă că cel mai puţin infect loc din România (deci cel mai grozav) este cel pe ai cărui locuitori nu-i invidiaţi deloc; evident, acesta este locul în care locuiţi chiar dumneavoastră. În acest fel se confirmă Prima Regulă.

Al doilea corolar al celei de-a doua reguli[modificare]

Pentru orice provincial, Bucureştiul este cel mai infect loc din România. Acest corolar poate fi confirmat empiric în teren.

Al treilea corolar al celei de-a doua reguli[modificare]

Un bucureştean nu se invidiază pe sine însuşi, deci pentru el Bucureştiul este cel mai grozav loc din România. Dat fiind că acest lucru este în mod evident adevărat, rezultă prin coroborare cu al doilea corolar că bucureştenii sunt singurii locuitori ai României care nu sunt provinciali. În acest fel se confirmă definiţia provincialului.

A treia regulă[modificare]

Cu cât o persoană locuieşte într-un loc mai infect, cu atât greşeşte mai mult. Nu contează ce face, ce spune sau care îi sunt motivele. Dat fiind că greşeşte, acest lucru treuie să-i fie indicat explicit. Dat fiind că greşeşte în permanenţă, rezultă că trebuie frecată la melodie în permanenţă, cu orice preţ. Dacă aveţi ghinionul să întâlniţi un bucureştean, simţiţi-vă liber să vă descărcaţi orice frustrări, complexe, sau chiar stress-ul de zi cu zi pe nemernic, indiferent de context. Este util să dobândiţi obiceiul de a-i identifica pe stradă după numărul maşinii. Odată ce l-aţi identificat, orice este permis. Atenţie totuşi să nu fie vreo cunoştinţă care a cumpărat o maşină la mâna a doua din Bucureşti.

A patra regulă[modificare]

Dacă aveţi nefericirea să ajungeţi într-unul din locurile infecte (şi în special în Bucureşti), veţi fi înconjurat de oameni infecţi care greşesc permanent. Nu vă sfiiţi să aplicaţi A Treia Regulă fără discriminare. Amintiţi-le tuturor că locuiesc într-o groapă infectă; spuneţi-le neapărat că oraşul pute şi că sunt cu toţii nişte ţigani manelişti împuţiţi (nu vă faceţi griji în privinţa discriminării rasiale, în aceste situaţii necesitatea de a spune lucrurilor pe nume este incomparabil mai imperioasă decât amănunte de acest fel). De obicei oamenii vor fi jigniţi, dar nu uitaţi A Treia Regulă: faptul că se simt jigniţi este prin definiţie o greşeală, deci nu este cazul să vă faceţi griji. Eventual îndreptaţi-le şi această meteahnă (de exemplu ar putea fi util să le amintiţi că nu faceţi decât să le spuneţi adevărul, deci nu au motiv să se simtă ofensaţi).